centar-za-istrazivanje-etniciteta-01

centar-za-istrazivanje-etniciteta-01Na nacionalnoj konferenciji „Ka politici integrativne multikulturalnosti“ stručnjaci Centra za istraživanje etniciteta su predstavili model održive integrativne politike multikulturalnosti u Srbiji. Preduslov njene održivosti i usvajanja je razgovor o ovim pitanjima između predstavnika države, manjinskih samouprava i organizacija civilnog društva.

Segregativna politika multikulturalnosti je legitimna, ali nije u skladu sa prirodom multietničnosti Srbije i nije u interesu ni države ni građana. Promene sadašnjeg modela koji ima obeležje društvene segregacije i usvajanje politike integrativne multikulturalnosti su moguće ali zahtevaju odgovornu javnu upravu, posvećeno civilno društvo i nacionalne savete nacionalnih manjina spremne da prihvate reforme kojima će se unaprediti postojeći nivo ostvarivanja i zaštite prava nacionalnih manjina.

Reforme, prema modelu koji su pripremili stručnjaci Centra za istraživanje etniciteta podrazumevaju skup međusobno povezanih političkih odluka, promena propisa, aktivnosti i mera: Vlada i Narodna skupština bi trebalo donesu odluke i propise na osnovu kojih bi trebalo sprovoditi politiku integrativnog multikulturalizma; trebalo bi doneti savremen i našim prilikama primeren zakon o pravima nacionalnih manjina; decentralizovane manjinske samouprave sa punim kapacitetom da odlučuju u granicama priznate kulturne autonomije; usvajanje mera kojima će se obezbediti delotvorno učešće manjina u javnom i političkom životu.

centar-za-istrazivanje-etniciteta-03centar-za-istrazivanje-etniciteta-02

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *