Logo - Mreza za interkulturalnost-01

Interkulturalni-omladinski-centar

prepreke interkulturalnostiKorica Ucesce nacionalnih manjina u dip Srbije korica FINAL - CopyPOLITIČKA AKCIJA - Romski pokret i promene - Goran Bašić Rasprostranjenost romskih naselja

multi-kulti
akt-arhiva
pracenje-izbora-nsnm


VODIČ ZA INKLUZIVNE KULTURNE POLITIKE izvestaj - koricemedijii prisilne migracije  koricaosi koricakultura i ekonomski razvoj - koricaknjiga - od segregativne ka inoj politici multikulturalnosti 1

Mreža za interkulturalnost
Centar za istraživanje etniciteta (Beograd)
Centar za regionalizam (Novi Sad)
Centar za razvoj civilnog društva (Zrenjanin)
Agenda (Beograd)
DamaD (Novi Pazar)
Centar za demokratiju, ljudska prava i regionalnu saradnju (Beograd)
UrbanIn (Novi Pazar)
Centar za interkulturnu komunikaciju (Petrovaradin)
Beogradski centar za ljudska prava (Beograd)

DISKRIMINACIJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI – KAKO JE PREPOZNATI I KAKO VODITI POSTUPAK
petak, 18 oktobar 2019 13:54

norcev 17.10.2019Centar za istraživanje etniciteta u saradnji sa Udruženjem lokalnih ombudsmana Srbije uspešno je organizovao trening na temu "Diskriminacija u lokalnoj zajednici - kako je prepoznati i kako voditi postupak". Trening je održan 17. oktobra 2019. godine u hotelu Norcev na Fruškoj gori. Trening je organizovan za lokalne zaštitnike građana tokom kojeg su im, kroz interaktivan rad i predavanja ex catedra preneta znanja i veštine neophodne za prepoznavanje svih oblika diskriminacije i načine na koje treba da pouče građane o pravnom leku ili da po sopstvenoj inicijativi pokrenu postupak pred odgovarajućim telom. Takođe, ukazano im je i na mogućnosti da u skladu sa svojim ovlašćenjima deluju preventivno u borbi protiv diskriminacije.

Trening je organizovan u okviru projekta "Jačanje kapaciteta lokalnih zaštitnika građana za borbu protiv diskriminacije" koji je podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

 

 

 
RAZGOVOR O INTERKULTURALNOSTI
četvrtak, 26 septembar 2019 20:22

dsc 0045Danas je u Medija centru održana konferencija "Šta su prepreke interkulturalnosti u savremenom društvu". Povod za razgovor je istraživanje Centra o preprekama razvoja interkulturalnog okruženja u našoj zemlji koje je sprovedeno u okviru projekta Integrativna politika multikulturalnosti u Srbiji, koji je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo. Otvoreno o interkulturalnosti  govorili su: Milena Dragićević Šešić, Aleksandra Šanjević, Gojko Božović, Fahrudin Kladničanin i Goran Bašić.

http://rs.n1info.com/Vesti/a529236/Istrazivanje-Politicko-nasledje-jedan-od-razloga-sto-su-etnicke-distance-sve-vece-u-Srbiji.html

Opširnije...
 
ŠTA SU PREPREKE INTERKULTURALNOSTI U SAVREMENOM DRUŠTVU?
četvrtak, 19 septembar 2019 11:38

interkultiCentar za istraživanje etniciteta organizuje razgovor na temu "Šta su prepreke interkulturalnosti u savremenom društvu" koji će se održati 26. septembra 2019. godine u 12.00 u Medija centru u Beogradu (Terazije, 3, II sprat).

Povod za razgovor je istraživanje Centra o preprekama razvoja interkulturalnog okruženja u našoj zemlji, koje bi s obzirom na njene demografske, etničke, verske, jezičke i druge osobenosti trebalo da je „prirodno društveno stanje“. Posle kratkih uvodnih izlaganja trebalo bi da razmotrimo da li je interkulturalizam alternativa dominantnim politikama segregativnog multikulturalizma, kakve su njegove perspektive i kakva je uloga civilnog društva u tom procesu.

AGENDA


 
INTERKULTURALNOST STVARA SUPERHEROJE!
sreda, 18 septembar 2019 16:16

superherojPostanite i vi superheroj!

https://www.facebook.com/centarzaistrazivanjeetniciteta/videos/533101373924963/

Snimanje spota podržala Open Society Foundation Serbia / Fondacija za otvoreno društvo Srbija

 
Velika distanca između etničkih zajednica u Srbiji
sreda, 18 septembar 2019 15:09

goran baiDruštvene veze između etničkih zajednica u Srbiji su slabe, etnička distanca je visoka, a u javnim politikama podstiču se mere koje ne rešavaju postojeće probleme, pokazuje istraživanje Centra za proučavanje etniciteta iz Beograda.

http://rs.n1info.com/Vesti/a526807/Basic-Velika-distanca-izmedju-etnickih-zajednica-u-Srbiji.html

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Problem-albanske-manjine-proizilazi-iz-neresenog-statusa-srpskog-i-albanskog-naroda.sr.html

 
Šta su prepreke interkulturalnosti u Srbiji, Novi Sad
sreda, 11 septembar 2019 13:31

1270456476472260Centar za istraživanje etniciteta u saradnji sa Centrom za interkulturnu komunikaciju uspešno je organizovao razgovor na temu "Šta su prepreke interkulturalnosti u Srbiji" koji je održan 10. septembra 2019. godine u Kulturnom centru LAB u Novom Sadu. Nastojeći da obnovi razgovor o alternativi organizacija civilnog društva u višeetničkoj i višereligijskoj državi, poput naše, Centar je pokrenuo zagovaranje interkulturalizma kao društvene vrline.

Razgovor o poverenju, solidarnosti, društvenoj podršci, vrednostima i vrlini proistekao je iz istraživanja Centra za istraživanje etniciteta o preprekama za uspostavljanje interkulturalnog društva. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo.

Opširnije...
 
INTERKULTURALNA BRZALICA
ponedeljak, 09 septembar 2019 13:39

interkulturalnostInterkulturalnost je vrlina i način života u srećnom društvu.

https://www.facebook.com/centarzaistrazivanjeetniciteta/videos/392892011626348/

Snimanje spota podržala je Open Society Foundation Serbia / Fondacija za otvoreno društvo Srbija

 
Šta su prepreke interkulturalnosti u Srbiji, Novi Pazar
četvrtak, 05 septembar 2019 00:00

img 9919Centar za istraživanje etniciteta u saradnji sa AC FORUM 10 uspešno je organizovao razgovor na temu "Šta su prepreke interkulturalnosti u Srbiji" koji je održan 3. septembra 2019. godine u Media centru u Novom Pazaru. Nastojeći da obnovi razgovor o alternativi organizacija civilnog društva u višeetničkoj i višereligijskoj državi, poput naše, Centar je pokrenuo zagovaranje interkulturalizma kao društvene vrline.

Zahvaljujući podršci Fondacije za otvoreno društvo koja je među retkim a možda i jedina među organizacijama u Srbiji koja posvećeno i kontinuirano podržava projekte OCD zasnovane na interkulturalnoj agendi, Centar je analizirao prepreke jačanju interkulturalnih odnosa i politika i pre nego što objavimo te rezultate i preporuke na ovaj način smo pokušali da obnovimo sinergiju neophodnu za budući aktivizam koji je osnova promene društvenih vrednosti.

https://www.youtube.com/watch?v=ezxaN39vOCo

Opširnije...
 
PREDLOG ZA OTKLANJANJA PREPREKA
ponedeljak, 02 septembar 2019 00:00

interkultiCENTAR ZA ISTRAŽIVANJE ETNICITETA sprovodi projekat "Integrativna politika multikulturalnosti u Srbiji", kojim je utvrdio probleme i prepreke u vezi sa unapređenjem međuetničkih odnosa u Srbiji. U skladu sa predlogom projekta prikupljeni su i analizirani izveštaji i rezultati projekata OCD koje je Fondacija podržala u poslednjih pet godina u okviru programa Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma: ka interkulturalizmu. Rad na ovom delu projekta koji podrazumeva pored ostalog i sintezu postojećih podataka je ukazao da većina podataka ne postoji.

Kao rezultat prve dve faze projekta nastao je dokument „Predlog za otklanjanja prepreka i uspostavljanje integrativne politike multikulturalnosti (interkulturalizma)“.

PREDLOG ZA OTKLANJANJE PREPREKA I USPOSTAVLJANJE INTEGRATIVNE POLITIKE MULTIKULTURALNOSTI (INTERKULTURALIZMA)

 

 
INTERKULTURALNOST
ponedeljak, 12 avgust 2019 00:00

interakcija je vaznaCENTAR ZA ISTRAŽIVANJE ETNICITETA sprovodi projekat "Integrativna politika multikulturalnosti u Srbiji", kojim je utvrdio probleme i prepreke u vezi sa unapređenjem međuetničkih odnosa u Srbiji. Cilj projekta je da promoviše interkulturalizam kao osnovu stabilnog i srećnog društva. Projektom je, pored ostalog, predviđeno da se o ovim problemima govori u javnosti, ali kroz promociju interkulturalizma. Bitno je da osvestimo činjenicu koliko je interakcija važna a različitost za slavlje!

https://www.facebook.com/centarzaistrazivanjeetniciteta/videos/2438333266260042/

 

 
Goran Bašić o izborima predstavnika za vijeća nacionalnih manjina u Srbiji
nedelja, 04 novembar 2018 19:16

basicPripadnici nacionalnih manjina u Srbiji birali su danas svoje predstavnike za vijeća nacionalnih manjina, a već su ih, sistemom elektorskih skupština, izabrali Hrvati i Makedonci. Gost Al Jazeere bio je Goran Bašić, direktor Instituta društvenih znanosti u Beogradu i nekadašnji zamjenik Zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Srbije.

http://balkans.aljazeera.net/video/basic-o-izborima-predstavnika-za-vijeca-nacionalnih-manjina-u-srbiji

 
UČEŠĆE NACIONALNIH MANJINA U JAVNOM ŽIVOTU SRBIJE
četvrtak, 28 jun 2018 12:48

korica ucesce nacionalnih manjina u dip srbije korica finalCentar za istraživanje etniciteta i Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu završavaju rad na projektu Delotvorna zastupljenost nacionalnih manjina u radu organa javne vlasti i javnih službi, koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo. Stručnjaci Centra su pripremili analizu stanja i preporuke u vezi sa unapređenjem prava nacionalnih manjina u ovim oblastima koje su od suštinskog značaja za njihovu društvenu integraciju.

Cilj razgovora na Nacionalnoj konferenciji, koju organizujemo 29. juna 2018. u Subotici, je da sagledamo postojeće stanje, utvrdimo njegove dobre strane, ali i prepreke koje onemogućavaju ostvarivanje pomenutih prava i naznačimo održiva rešenja.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 10

 

UNESCO-Konvencija-o-kulturnoj-raznolikostiAgenda 21 za kulturu Bela knjiga o interkulturnom dijalogu Ljubljanske smernice za integraciju raznolikih društava popis-stanovnistva-2012-prema-nacionalnosti-1 standardizacija-romskog-jezikaIZVESTAJ-O-SPROVODJENJU-STRATEGIJEprilozi strategiji unapredjenja polozaja romapolazna studija

prava nacionalnih manjina

 

Online
Imamo 30 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 392511
feed-image RSS
© 2019 Centar za istraživanje etniciteta